Archie Karas: Az utolsó nagymenő felemelkedése és bukása

A szerencsejáték világában sok legendás alak élt már, de kevesek életútja olyan lenyűgöző és drámai, mint Archie Karasé, aki egyedülálló módon vált a maga korában a "High-Roller" címmel kitüntetett kaszinózóvá. Karas története tele van izgalmakkal, hatalmas nyereményekkel és végül az elkerülhetetlen bukással.

2023. máj. 15 · Általános hírek

A kezdetek

Karas, eredeti nevén Anargyros Karabourniotis (görögül:Ανάργυρος Καραβουρνιώτης), 1950-ben született Görögországban.

Anargyros Karabourniotis, aki 1950-ben látta meg a napvilágot a görög Kefalónia szigetén, nem kívánta követni apja, egy nehéz sorsú építőmester útját. A kis Jón-tengeri szigeten nem voltak túl nagy karrierlehetőségei, és családja is szegénységgel küzdött, ezért golyójátékkal kezdett plusz bevételre szert tenni.

Egy állítólagos heves vitát követően, amely apjával egy építési munkaterületen történt, Karas csomagolt és mindössze 15 évesen az Amerikai Egyesült Államok felé vette az irányt. Portlandbe való utazását azzal finanszírozta, hogy a hajón pincérként dolgozott, és havonta 60 dollárt keresett.

Miután Portlandben leugrott a hajóról, a tizenéves Karas a kaliforniai partvidékről Los Angelesbe utazott. Ott egy szomszédos bowlingpályához tartozó étteremben talált munkát pincérként. Karas tehetséges biliárdjátékos volt, ezért szabadidejében valódi pénzben játszott a bowlingpálya asztalain. Gyorsan rájött, hogy a biliárdozással édes kiegészítő jövedelemhez juthat, így született meg Karas szerencsejátékos élete.

Miután meghívták a főnökei heti pókerjátszmájára, Karas természetes tehetsége a szerencsejátékhoz hatalmas nyereményt hozott, amivel az étterem tulajdonosát kiütötte. A főnöke azonnal kirúgta.

Karas a következő két évtizedet a Los Angeles-i szerencsejáték körökben töltötte, pókerezett és biliárdozott, miközben nagy nyeremények és még nagyobb veszteségek váltották egymást. A Koniknak nyilatkozva így mesélte el ezt a "boom és bukás" ciklust, amelyet minden keményvonalas szerencsejátékos jól ismer:

"Több mint 50-szer voltam milliomos, és többször voltam csődbe, mint ahányszor meg tudom számolni. Valószínűleg 1000-szer az életemben. De ugyanúgy alszom, akár tíz, akár tízmillió dollár van a zsebemben."

Az 1980-as években kezdte meg kaszinózói karrierjét Las Vegasban, és hamarosan felhívta magára a figyelmet a hihetetlen játékos képességeivel.

A biliárdtól a földalatti pókerjátékok felé haladva Karas néhány hónap alatt több mint 2 millió dollárnyi nyereményt gyűjtött össze. De a zsákmánya nagy részét végül a nagy tétekkel játszott játékokban veszítette el. Ez a fajta pénzügyi hullámvasút határozta meg Karas karrierjét.

Végül a híres Vegasba ment és mindössze 50 dollárral a zsebében és egy álommal: hogy visszanyerje az egészet, és még többet is. Ez idő tájt változtatta meg hivatalosan is a nevét Anargyros Karabourniotisról Archie Karasra.

Archie Karas nyerő szériában

Miután megérkezett a Mirage pókertermébe, Karas gyorsan találkozott néhány régi szerencsejátékbarátjával Los Angelesből.

Karas kapcsolatát egy 10 000 dolláros kölcsönnel váltotta pénzre, hogy bejusson a póker játszmába, majd helyet foglalt a Mirage akkori legnagyobb asztalánál, ahol 100/400 dolláros limit Razz asztalnál játszottak. Nem sokkal később Karas agresszív játékstílusa és kártyaismerete egyesült, és 20 000 dolláros nyereséget termelt neki.

A hűséges támogatója megbecsülésének jeléül Karas azonnal 20 000 dollárt adott barátjának, így megduplázva a pénzét, majd zsebre vágta újra szerzett 10 000 dolláros tőkéjét és a legközelebbi biliárdterem felé vette az irányt.

Önbizalomtól duzzadva, és nem mellesleg 10 ezer dollárral a zsebében Karas megtalálta áldozatát egy helyi kaszinóvezető személyében. Bár a kaszinómogul állítólag Bobby Baldwin volt - Karas csak "Mr. X"-nek nevezte tiszteletből a nagy tétekkel játszó játékosok között -, a Las Vegas Review-Journal újság megerősíti, hogy az illető 1,2 millió dollárt veszített, 10 000 dolláros tételben játszva.

Igen, jól olvasta... Miután az új 10 000 dolláros tőkét felépítette a pókerasztalnál, Karasnak semmi problémája nem volt a teljes összeget egyetlen 9-golyós játékra tétbe helyezni.

Amikor több százezer dollárral a pluszban volt, a tétet 40 000 dollárra emelték, és Karas óramű pontosságal zsebelte be a pénzt.

Elhatározva, hogy feldobja a dolgokat, Mr. X - aki éppúgy elit pókerjátékos volt, mint a négy alkalommal WSOP-aranyérmes Baldwin - kihívta Karast egy nagy tétekkel játszott keverékjátékra. Ismét Karas merész játéka és hajlandósága, hogy mindent kockára tegyen például a No Limit Texas Hold'em játékban, favorizálttá tette őt. Végül Karas 3 millió dollárral többet nyert Mr. X-től, miközben az éjszaka folyamán lángba borította Las Vegas szerencsejáték színterét.

Ezután Karas kihívást intézett a nagytétes pókerközösséghez, meghívva mindenkit, hogy üljön le vele és játszon elképzelhetetlen tétekért. Amikor a legtöbb pókerterem korlátozta a tétek maximális összegét 500 vagy 1000 dollárra, Karas $3000/$6000 tétes partikban mérkőzött meg a késő David "Chip" Reese-vel.

Reese, aki 3 alkalommal nyert WSOP aranyérmet maga is, az '80-as és '90-es években mindenki által a világ legjobb pókerjátékosának tartották. Társai hátterének segítségével Reese végül $8000/$16000 tétekig emelte a játékot, mindeközben Karas továbbra is megtörte az asztalt.

Amikor Karas végül eljutott a végére, ami egy $2,2 millió veszteséget jelentett,Reese állítólag úgy gratulált Karasnak, ahogy csak a tapasztalt szerencsejátékosok tudják értékelni:

"Isten egy kicsit nagyobb golyókat adott neked. Túl jó vagy."

A következő évben vagy annál is tovább Karas ultra-magas tétes pókerjátékokat játszott olyan neves személyek ellen, mint a Stu Ungar (háromszoros WSOP főesemény győztes), a tízszeres WSOP aranyérmes Doyle Brunson és a 1973-as WSOP főesemény bajnoka, Puggy Pearson.

Így hát az igazi áttörést Karas az 1992-es évek elején érte el, amikor egyetlen dollárral a zsebében indult neki a legendás "The Strip"-nek, a Las Vegas-i kaszinók világának híres sétányának. Az indulása nem volt ígéretes, de nem sokkal később már több száz ezer dollárt nyert a pókerasztaloknál. Karas tehetsége és szerencséje együtt játszottak, és pár hónap alatt milliókkal növelte a vagyonát.

Karasnak így tehát nem csak a szerencsejátékokhoz volt érzéke, hanem kiváló pókerjátékos is volt. Számtalan világhírű játékossal mérte össze tudását, és a legtöbb esetben ő volt az, aki diadalmaskodott. Egy időben ő tartotta a leghosszabb győzelmi szériát a póker történetében, több mint 50 millió dollárt nyerve.

Gyors felemelkedést követő bukás …

Azonban ahogy gyorsan jött a siker, úgy jött el a bukás is. Karas kezdetben nem tudta meghazudtolni ill. megtartóztatni magát, és a kaszinókban több millió dollárt veszített el. Ami gyorsan jött, az gyorsan el is ment. Az egykori milliomos egyszerre elvesztette a vagyonát, a hírnevét és az önbizalmát. A magas tétű játékok és a rossz döntések végül eljuttatták a csőd szélére.

Húszéves korától a harmincas éveiig óriási összegek cseréltek gazdát a kezei között. Archie-val kártyázni elképesztő tétet jelentett. Mindenki tudta, hogy nála nincsenek korlátok a nyeremények tekintetében.

A vad játék a pókerasztalnál folytatódott, amely Karast nulláról milliomossá tett. Amikor a kártyaasztalnál ült, semmitől sem félt. A kockázat gondolata számára teljesen jelentéktelen volt. "Egyik nap Mercedes-t vezethetek, a másnap pedig már abban alhatok," mondta egyszer, ezzel magyarázva, hogy semmiféle félelme nincs a kockázatvállalástól. "Veszély? Mit jelent ez?" - válaszolta egyszer, amikor egy ellenfele a szerencsejátékban tanúsított bátorságáról kérdezte.

1992 decemberében történt, hogy egy hónap alatt elveszítette a bankszámláján összegyűjtött teljes 2 millió dollárt. A normális reakció egy olyan milliomos részéről, aki egy hónap alatt elveszítette minden vagyonát, a “méregtelenítés” lenne és az, hogy egy ideig tartózkodik a szerencsejátéktól. De ő miután mindent elveszítette inkább úgy döntött, hogy megteszi a következő nagy lépést, és újra milliomossá válik. Természetesen szerencsejátékon (amit inkább nem is minősítenénk).

Archie Karas

Karas a '90-es évek elején, '92 és '95 között megint szerencsejátékkal megszerezte a “szerény” kis vagyonát, amely a csúcspontján átlépte a 40 millió dolláros határt.

Azt a három éves menetelést úgy is emlegetik, hogy “The run”. Sokan úgy gondolják hogy ez a játékok történelmének az egyik legnagyobb és leg hosszabban tartó nyeremény sorozata. A nyerés sem tart örökké, ahogy ez is ő megtanulhatta. Megint.

A "The Run" után, amely során csak egyszer kapott ki, Karas nehezen talált új ellenfeleket. És akkor döntött úgy, hogy más játékok fele fog fordulni. Ami utólag mint kiderült elég nagy hiba volt. Hiszen 30 hónapba telt hogy multimilliomosá váljon, de mindössze 3 hét kellett neki ahhoz, hogy ennek a legnagyobb részét el is veszítse.

Bukása egy craps-játékon elszenvedett 11 millió dolláros veszteséggel kezdődött, amit egy szemet gyönyörködtető 17 millió dolláros veszteség követett egyetlen baccarat-játékon. Ez összesen 30 millió dolláros veszteséget jelent 48 óra alatt. Majd szépen lassan vagyon a maradék részét is elveszítette. Az utolsó milliójával Johnny Chant és Lyle Bermant verte meg, de ismét napokon belül elszórta a nyereményét.

Befejezte ezek után a szerencsejátékot?

Nyilván itt már sejted hogy a válasz: dehogyis. Annak ellenére hogy szerencséje elhagyta a pókerjátékos még több mint egy évtizeden keresztül folytatta a kaszinók látogatását és időnként persze egy egy kisebb győzelmi szériát is összehozott. De végül 2013-ban letartóztatták Blackjack csalásért.

Kamerafelvételeken bukott le, amint egy kivájt kaszinóchipből származó festékkel jelölte meg a kártyákat. Emiatt a görög férfi három év próbaidőt és 6800 dollár bírságot kapott, valamint 73 napot töltött börtönben.

Mit lehet róla tudni napjainkban?

Bűneiért Karas helyet kapott a Fekete Könyvben, más néven a kizárt személyek nevadai listáján. Ez azt jelenti, hogy soha többé nem láthatjuk őt a World Series of Poker-en, és vádakkal kell szembenéznie, ha valaha is belép egy másik nevadai kaszinóba.

A most 70 éves Karas a tiltás ellenére jelenleg is Las Vegasban él, miközben családja Görögországban van. Telefonon tartja a kapcsolatot velük, és igyekszik legalább egyszer egy évben hazautazni. Ma már nem az a félelmetes játékos, aki egyszer 40 millió dollárt nyert és veszített el három év alatt.

Mit tanulhatunk a történetéből?

Archie Karas története figyelemre méltó, mert a szerencsejáték világának mindkét arcát bemutatja: a felemelkedést és a bukást. Karas az egyik legszélsőségesebb példa arra, hogy milyen elképesztő eredménye és hatása lehet a szerencsejátéknak egy ember életére.

Az elszegényedett és kilátástalan helyzetben lévő Karas soha nem adta fel teljesen. Újra és újra próbálkozott, és időről időre sikerült felállnia a padlóról. Noha soha nem tudta már visszaszerezni korábbi gazdagságát, Karas mindig ott volt a kaszinókban, mindig reménykedve abban, hogy újra a csúcsra juthat.

Az évek múlásával Karas neve lassan halványabbá vált a szerencsejáték iparban, és már nem kapott olyan nagy figyelmet, mint korábban. Az emberek elfelejtették a fantasztikus nyeréseit és a hihetetlen pókerpartikat. Azzal, hogy egyszerre elvesztette a vagyonát és a hírnevét, Karas végleg eltűnt a reflektorfényből.

Archie Karas története sok szempontból tanulságos. Megmutatja, hogy a szerencsejáték nem csak gyors gazdagságot hozhat, hanem veszélyeket is rejthet. Az a hajszálpontos egyensúly, amely a sikert és a bukást elválasztja egymástól, igen törékeny. Karas az egyik legjobb példa arra, hogy a hatalmas győzelmek után jöhet a végzetes vesztesség.

Archie Karas élete és kalandjai örökre megmaradnak a szerencsejáték történetében. Tanulságos története elgondolkodtató és figyelemfelkeltő, amely mindenkit arra ösztönöz, hogy a szerencsejáték legyen csak szórakozás és soha ne váljon szenvedéllyé, amely elveszi a kontrollt az ember életéből és boldogságából. Története emlékeztet minket arra, hogy az igazi értékek a család, az egészség, a személyes fejlődés és a hosszú távú boldogság megtalálásában rejlenek.

VIP Party Service & Casino

A Vip Party Service & Casino több mint tíz éve nyújt igazi felejthetettlen élményt és szórakozást vendégeinek.

A több mint 15 évre visszanyúló kaszinós múltra való tenkintettel az első években csak néhány klasszikus kaszinó játék szerepelt a repertoárunkban úgy mint a rulett, blackjak és a texas hold'em póker.

Néhány év elteltével azonban a piaci igényekhez igazodva előszőr csak a kaszinó asztalainkat bővítettük v amerikai kocka és caribbean stud póker asztallal.

Napjainkra már szinte teljes körű szorakoztató parkot tartunk fent a már említett játékok melett "kocsma" játékokal mint a biliárd, csocsó és dartsgép.

Nem hiányozhatnak a szolgáltatásaink közül a játékgépek sem amelyekre nagyon büszkék vagyunk. Flipper, léghoki, retró játékgép, boxgép, "félkarú rabló", stb...

 

 

Szolgáltatásaink
  • Rulett asztal bérbeadás
  • Blackjack asztal bérbeadás
  • Póker asztal bérbeadás
  • Kocka asztal bérbeadás
  • Csocsó asztal bérbeadás
  • Dartsgép bérbeadás
  • Biliárd asztal bérbeadás
  • Flipper bérbeadás
  • Retró játékgép bérbeadás
  • Ping-pong asztal bérbeadás
  • Kosárlabda palánk bérbeadás
  • Rex asztal bérbeadás
  • Retró félkarú rabló bérbeadás
  • Boxgép bérbeadás
  • Léghoki bérbeadás
  • Szkanderpad bérbeadás
  • Kültéri játékok bérbeadása
  • Csapatépítő játékok bérbeadása

KAPCSOLAT

 

Vip Party Service & Casino

 

Jelfy Levente
+36-20-954-1018
E-mail: info@vippartyservice.hu

Bátori Tünde
+36-20-665-3692
E-mail: marketing@vippartyservice.hu

 

 

PARTY LAND Rendezvényszervező Kft.

2000 Szentendre, Hajnal utca 27.